Η Ομάδα Γυναικών του Εργοτέλη ιδρύθηκε το 2000 στο Ηράκλειο Κρήτης, ως τμήμα του Γυμναστικού Συλλόγου του Εργοτέλη που, ιδρυθείσα ομάδα, από τις 7 Αυγούστου του 1929.

Αρωγοί και υπεύθυνοι της πραγματοποίησης αυτού του έργου ήταν ο κύριος Κουτσάκης Ευάγγελος, ποδοσφαιριστής αλλά και μέλος του προπονητικού επιτελείου αργότερα, του Γ.Σ. Εργοτέλη, ο κύριος Σουλτάτος Γεώργιος και ο κύριος Τζώρτζογλου Νίκος, που διατελούσαν τότε διοικητικό έργο στην ομάδα.

Κατά την δημιουργία της ομάδος, υπήρχαν ήδη παίκτριες έτοιμες να την στελεχώσουν και να την υπηρετήσουν, σημαντική όμως ήταν η ενίσχυσή της όταν μεταφέρθηκαν από την Δόξα Ηρακλείου πολλές ποδοσφαιρίστριες, μετά την διάλυση της μοναδικής έως τότε γυναικείας ομάδας στο Ηράκλειο.

Οι γυναίκες του Εργοτέλη συμμετείχαν από τότε σε όλες τις πανελλήνιες διοργανώσεις πρωταθλήματος ή κυπέλλου αφήνοντας πάντα χαραγμένο τα’ όνομά τους με έντονα γράμματα. Οι πιο αξιοσημείωτες στιγμές του γυναικείου τμήματος, ήταν οι εξής:

  • συμμετοχής της ομάδας στο Final Four του πρωταθλήματος το 2003, με αντιπάλους τους Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης, Α.Ο. Φιλυριακός Φλώρινας και Α.Ε. Αίγινας,
  • συμμετοχή στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδος το 2016 με αντίπαλο την Δόξα Δράμας
  • και την πιο πρόσφατη συμμετοχή της ομάδας στο Final Four του πρωταθλήματος με αντιπάλους τον Π.Α.Ο.Κ. Θεσσαλονίκης, την Α.Ε. Λάρισας και τις Αβαντίδες Χαλκίδας.

 

Έδρα της Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών του Εργοτέλη ήταν εξ’ αρχής το γήπεδο του Μαρτινέγκο, κάτω από τον ιστορικό τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, και  το οποίο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς χιλιάδες παιδία του Συλλόγου, αλλά και άλλες ομάδες. Το Μαρτινέγκο παραμένει μέχρι και σήμερα το σπίτι της ομάδος, όντας εκ νέου διαμορφωμένο και κατάλληλο για τη διεξαγωγή επισήμων αγώνων.

Πολύ σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η ομάδα γυναικών του Εργοτέλη είναι η παλαιότερη εν ενεργεία ομάδα γυναικών καθώς κατάφερε να αντέξει ανά τα χρόνια τις κακουχίες και τις αλλαγές. Η διάρκεια είναι και ο μείζων λόγος που ο Εργοτέλης ήταν και είναι πηγή ποδοσφαιριστριών που έχουν φορέσει περήφανα το εθνόσημο.

Διεθνείς παίκτριες του Εργοτέλη:

Αδαμάκη Μαρία Σημαιάκη Στυλιανή
Βασιλάκη Ιωάννα Δρακωνάκη Ειρήνη-Δέσποινα
Χαχλάκη Ειρήνη Τριβυζάκη Ελευθερία
Καλλιστή Κατερίνα Σηφάκη Ιωάννα
Δούκα Γιάννα Στριλιγγά Μαρίνα
Γρύλλου Σοφία Ζέρβα Θεώνη
Γρηγορίου Ισιδώρα Παχάκη Ιωάννα
Αποστολάκη Ελισάβετ Δρακογιαννάκη Ελευθερία
Σιδηρά Δανάη-Ελένη (ενεργή διεθνής παίκτρια) Κωνσταντοπούλου Καλλιόπη (ενεργή διεθνής παίκτρια)
Βλαχάκη Άννα Καλέση Σοφία
Λαζανά Βασιλική Ραπάνη Μαριάννα (ενεργή διεθνής παίκτρια)
Σφακιανάκη Εμμανουέλα Σαριδάκη Μαρία (ενεργή διεθνής παίκτρια)
Ξέρα Ευφροσύνη Φανουράκη Μαρία (ενεργή διεθνής παίκτρια)
Κυδωνάκη Βασιλεία
Κυδωνάκη Μαρία-Ειρήνη

Σήμα της ομάδας ήταν ανέκαθεν ο Εργοτέλης, αθλητής που κατάγονταν από την Κνωσσό και ο οποίος, ενώ βρισκόταν σε εξορία στην Ιμέρα της Σικελίας από τους πολιτικούς του αντιπάλους, έλαβε μέρος και νίκησε ως Ιμεραίος αθλητής στα Ολύμπια το 472 π.χ. καθώς και στα Πύθια, τα Νέμεα και τα Ίσθμια.

We are family!

We never give up!